Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Nieuws
Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.
Ilona de Lange
vrijdag 15 april 2022 om 08:18 aangepast 13:04
Paus Fransiscus en Jean-Claude Hollerich richten tot Putin en Zelensky.
Paus Fransiscus en Jean-Claude Hollerich richten tot Putin en Zelensky. beeld Epa/vatican Media Handout Handout Editorial use Only/no Sales
Oorlog in Oekraïne

Rome

Paus Franciscus riep afgelopen Palmzondag al op tot een staakt-het-vuren in deze periode van zondag 17 april tot en met zondag 24 april. De twee namen onder deze brief zijn van de jezuïet kardinaal Jean-Claude Hollerich van Luxemburg, voorzitter van de Commissie Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) en dominee Christian Krieger, voorzitter van de Conferentie van Europese Kerken (CEC).

De kerkleiders vragen om een staakt-het-vuren ‘om christenen in Rusland en Oekraïne, zusters en broeders in Christus, de kans te geven om Pasen in vrede en waardigheid te vieren.’ Daarbij krijgen alle burgers in beide landen een moment van ‘verademing’, zij leven nu in constante ‘onzekerheid over het leven van hun dierbaren die ofwel in d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.