Is die HPV-prik echt nodig? Twijfeltelefoon moet vragen beantwoorden

Reportage
Hoe werkt het HPV-vaccin? Is de prik noodzakelijk voor wie monogaam leeft? Hoe praat ik over HPV met mijn kind? Sinds deze week kunnen mensen met vragen over HPV-vaccinatie bellen naar de Twijfeltelefoon.
Aliene Boele
maandag 11 april 2022 om 21:57 aangepast 09:22
'Als we het antwoord op een vraag niet weten, bellen we een specialist.'
'Als we het antwoord op een vraag niet weten, bellen we een specialist.' beeld - Joost Hoving

Rotterdam

In een uithoek van het Erasmus MC zitten drie studenten geneeskunde in witte doktersjassen achter hun bureau. Op de ramen hangt het telefoonnummer waarop de studenten elke doordeweekse ochtend bereikbaar zijn. 

fake news

‘Er gaat veel fake news rond’, vertelt patholoog Folkert van Kemenade op de gang. Vorige week gaf hij de medische studenten van de Twijfeltelefoon een training over het humaan papillomavirus (HPV). ‘Er is zoveel desinformatie over het vaccin. Vandaar dat het zo belangrijk is dat mensen betrouwbare informatie kunnen krijgen, zodat ze een goede afweging kunnen maken voor zichzelf of hun kind.’ Van Kemenade heeft de studenten voorbereid op ‘verwach..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.

Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Jongeren wandelden zich suf tijdens corona. Maar hoe blij worden ze nu nog van de geur van nat gras?

Ontspannen luisteren naar kwetterende vogels en de geur van nat gras opsnuiven tijdens een wandeling. Tijdens de coronapandemie ontdekte Nederland massaal het wandelen, ook jongeren tot 30 jaar. Bleef hun enthousiasme?

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’