Is die HPV-prik echt nodig? Twijfeltelefoon moet vragen beantwoorden

Reportage
Hoe werkt het HPV-vaccin? Is de prik noodzakelijk voor wie monogaam leeft? Hoe praat ik over HPV met mijn kind? Sinds deze week kunnen mensen met vragen over HPV-vaccinatie bellen naar de Twijfeltelefoon.
Aliene Boele
maandag 11 april 2022 om 21:57 aangepast 09:22
'Als we het antwoord op een vraag niet weten, bellen we een specialist.'
'Als we het antwoord op een vraag niet weten, bellen we een specialist.' beeld - Joost Hoving

Rotterdam

In een uithoek van het Erasmus MC zitten drie studenten geneeskunde in witte doktersjassen achter hun bureau. Op de ramen hangt het telefoonnummer waarop de studenten elke doordeweekse ochtend bereikbaar zijn. 

fake news

‘Er gaat veel fake news rond’, vertelt patholoog Folkert van Kemenade op de gang. Vorige week gaf hij de medische studenten van de Twijfeltelefoon een training over het humaan papillomavirus (HPV). ‘Er is zoveel desinformatie over het vaccin. Vandaar dat het zo belangrijk is dat mensen betrouwbare informatie kunnen krijgen, zodat ze een goede afweging kunnen maken voor zichzelf of hun kind.’ Van Kemenade heeft de studenten voorbereid op ‘verwach..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.