Hoogleraar rewilding: ‘De natuur kan meer dan je denkt’

Achtergrond
Boeren bij beschermd natuurgebied die te veel stikstof uitstoten moeten daarmee stoppen en anders weg, vindt de regering. Hoogleraar rewilding Liesbeth Bakker adviseert vrijkomend boerenland vooral nat te maken: dat is goed voor de natuur en het helpt tegen verdroging, gebrek aan drinkwater, overstromingen en de achteruitgang van insecten en vogels.
Theo Haerkens
zaterdag 9 april 2022 om 19:01
Veenweidegebied Polder Bloemendaal bij Gouda.
Veenweidegebied Polder Bloemendaal bij Gouda. beeld Theo Haerkens

Wageningen

‘Het keerpunt komt vanzelf, als er rampen en ongelukken blijven gebeuren, komt automatisch het besluit om de natuur meer ruimte te geven.’ Liesbeth Bakker, sinds twee jaar hoogleraar rewilding aan de Wageningen Universiteit en daarnaast verbonden aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), verwijst naar de overstroming in Limburg, afgelopen zomer: ‘Je wenst niemand zo’n ramp toe die Valkenburg trof, maar als je herhaling wilt voorkomen is het onvermijdelijk om de natuur de ruimte te geven, zelfs als je er niet zo van houdt.’

In de strijd tegen de stikstofdepositie heeft Christianne van der Wal, VVD-minister voor Natuur en Stikstof, aangekondigd dat boerenbedrijven en fabrieken die te veel stikstof uitstoten in de buu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Voor asielzoekers is een asielcrisis minstens zo ontwrichtend, maar dat lijkt van ondergeschikt belang

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Maar wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.