Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft begrip voor Dulmers’ keuze beelden te publiceren

Nieuws
Oorlogsverslaggever Robert Dulmers, die verslag deed voor het Nederlands Dagblad, is Oekraïne uitgezet voor het delen van beelden van Russische raketinslagen in Odesa. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), heeft begrip voor Dulmers keuze de foto’s en video op Twitter te zetten. ‘De opstapeling van beperkingen maakt het werk van journalisten in Oekraïne steeds lastiger.’
Hanke van den Broek Hanke van den Broek
maandag 4 april 2022 om 13:51 aangepast 21:44
Thomas Bruning, Nederlandse Vereniging van Journalisten, in 2018.
Thomas Bruning, Nederlandse Vereniging van Journalisten, in 2018. beeld anp / Remko de Waal

Wat zijn de regels van de NVJ voor oorlogsverslaggevers?

‘De regels zijn dat je onafhankelijk verslag doet. In feite is de standaardregel dat journalisten verslag mogen doen van alles wat zich in de openbare ruimte afspeelt. Daarbij is het van belang dat zij rekening houden met beperkende maatregelen, zoals het niet in beeld brengen van militaire acties of bewegingen. Het is dus zaak om goed kennis te nemen van eventuele beperkende wetgeving die er in een land is. Tegelijkertijd, als die regels zo beperkend zijn dat je je werk niet meer kunt doen, is de regel over het algemeen dat je dat ook aan je publiek vertelt. Dan vertel je als journalist dat er maatregelen zijn die het onmogelijk maken om verslag te doen. Maar wij moedigen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de Rotterdamse Nijlhaven wordt lng gelost door het Russische schip de Boris Davidov.

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Nederland is in Europa een doorvoerhaven voor LNG.

'Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert'

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

In Wageningen krijgen Oekraïense leerlingen les in een Internationale Schakelklas (ISK).

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. 'Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen'

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Minister Wopke Hoekstra: ‘Hier ligt een fundamentele taak voor het NAVO-leiderschap.'

De oorlog in Oekraïne is deel van een 'krachtmeting tussen democratie en autocratie'

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Het voormalig pand van het ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Den Haag.

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Paus Fransiscus en Jean-Claude Hollerich richten tot Putin en Zelensky.

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.