Bij de bouw van Paviljoen Floriade is gestreefd naar optimale duurzaamheid

Achtergrond
‘The Natural Pavilion’, onderdeel van de Nederlandse inzending voor de Floriade in Almere, zit vol nieuwigheid en is zo duurzaam en circulair mogelijk gebouwd. De eenvormige elementen zijn - net als bij lego - in een willekeurige volgorde steeds opnieuw bruikbaar.
Theo Haerkens
maandag 4 april 2022 om 04:20 aangepast 06:12
‘The Natural Pavilion’ is opgebouwd uit 72 gelijke modules van Nederlands hout.
‘The Natural Pavilion’ is opgebouwd uit 72 gelijke modules van Nederlands hout. beeld Daria Scagliola

Almere

Duurzaam bouwen betekent dat er materialen worden gebruikt die minimaal belastend zijn voor het milieu: materialen die na verloop van tijd opnieuw kunnen worden gebruikt of het milieu niet schaden. Het bouwen zelf moet efficiënt zijn en zo min mogelijk materiaal en energie kosten. Het helpt als er weinig afval overblijft en het is helemaal mooi als een idee op grote schaal kan worden toegepast, aldus de makers bij de presentatie van ‘The Natural Pavilion’, de Nederlandse inzending voor de Floriade in Almere.

Het paviljoen is opgetrokken uit een houten skelet van identieke elementen. Hout is lichter dan beton, cement en staal. Dat heeft voordelen voor het bouwproces zelf, de constructie én het transport. Het gebeurt allemaal sneller ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?