Benzineprijs zakt waarschijnlijk harder dan accijnsverlaging

Nieuws
De Nederlandse benzineprijzen gaan vrijdag waarschijnlijk nog wat harder naar beneden dan de accijnsverlaging van ruim 17 cent per liter die de overheid heeft aangekondigd. Consumentencollectief UnitedConsumers heeft al van twee van de vijf grote oliemaatschappijen de adviesprijzen binnen voor vrijdag. Daar wordt benzine circa 21 cent goedkoper.
anp
donderdag 31 maart 2022 om 19:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Sowieso hoeft er straks geen btw meer te worden betaald over de accijns die wegvalt, wat de benzineprijs volgens marktdeskundige Paul van Selms met enkele centen drukt. Daarnaast verlagen de oliebedrijven hun tarieven nog wat extra omdat de prijzen op de oliemarkten donderdag hard zijn gedaald, denkt de kenner. Dat laatste komt onder meer omdat de Verenigde Staten meer strategische oliereserves gaan vrijgeven.

Voor diesel gaat de accijns met ingang van vrijdag met ruim 11 cent omlaag. De oliemaatschappijen waarvan al gegevens binnen zijn, kiezen evenwel voor prijsverlagingen van 13 en 14 cent.

Onderdeel van breder pakket aan maatregelen

Automobilisten krijgen zo dus eindelijk wat verlichting nadat de oorlog in Oekraïne de prijzen aan de pomp flink heeft doen toenemen. Donderdag staat de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) nog op ruim 2,46 euro per liter. En eerder deze maand moest er op een gegeven moment zelfs meer dan 2,50 euro per liter worden neergeteld.

De verlaging van de accijnzen op brandstof is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die het kabinet heeft genomen om mensen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. De wijziging gaat exact om middernacht in.

Grote drukte verwacht

Bij tankstations wordt vrijdag grote drukte verwacht, geeft Van Selms aan. De afgelopen dagen was het er relatief rustig, omdat veel automobilisten probeerden om hun tankbeurt uit te stellen en zo te profiteren van een lager tarief.

Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso, die UnitedConsumers al sinds het begin van deze eeuw bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg, elders ben je doorgaans minder geld kwijt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen’, zei Willem-Alexander.

Afbeelding

Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker.

Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.

Afbeelding

Coöperatie Laatste Wil eist van Staat ‘recht op regie’ bij levenseinde

Voor de rechtbank in Den Haag is maandag een zaak begonnen over het recht op regie bij het eigen levenseinde, en de hulp van anderen daarbij. De zaak is tegen de Staat aangespannen door de Coöperatie Laatste Wil (CLW).