Alle maatregelen ten spijt; nog altijd beweegt bijna een kwart van de kinderen te weinig

Nieuws
Ondanks alle maatregelen om basisschoolkinderen meer te laten bewegen, beweegt nog steeds een kwart van de kinderen te weinig, blijkt uit onderzoek van De Haagse Hogeschool.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 30 maart 2022 om 19:13 aangepast 08:14
Sportende kinderen bij de Castricumse Rugby Club.
Sportende kinderen bij de Castricumse Rugby Club. beeld anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat zegt Joris Hoeboer, onderzoeker bij het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO) van De Haagse Hogeschool. Hij baseert zich hiervoor op de uitkomsten van de Motoriek Peiling 2021. Aan dit jaarlijkse -  inmiddels derde - onderzoek van De Haagse Hogeschool dat woensdag verscheen, namen 132.000 kinderen van 722 basisscholen deel. 

lichte verbetering

Deze laatste meting toont aan dat bijna een kwart (24 procent) van de kinderen ‘ondergemiddeld tot ruim ondergemiddeld’ motorisch vaardig is en dat is niet goed voor hun gezondheid. In peilingen in 2019 en 2020 lag dit percentage nog op 27 procent. Hoeboer erkent dat daarmee weliswaar sprake is van een lichte verbetering, maar bestempel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’