Elke wijk een voedselbos? ‘In plaats van sinaasappels eet ik ‘s winters dennentopjes’

Achtergrond
Voedselbossen winnen aan populariteit, maar het is niet eenvoudig een goed én productief bos aan te leggen. Als bomen en struiken goed aangeplant zijn, zorgen natuurlijke processen ervoor dat ze gezond blijven en vrucht dragen. Je gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, hoeft nauwelijks te snoeien én eet supergezond, aldus Martijn Ballemans, specialist in ontwerp en aanleg van voedselbossen.
Theo Haerkens
zaterdag 26 maart 2022 om 17:12 aangepast 18:39
Marijn Ballemans in de tuin rondom zijn huis
Marijn Ballemans in de tuin rondom zijn huis beeld Theo Haerkens

Tilburg

‘Dit is rozenbottel, dat vlier, je ziet dat de kersenstruik volop in bloei staat en daar komt de sedum op, een paar blaadjes is lekker in een salade.’ Martijn Ballemans plukt wat jonge blaadjes in de tuin rondom zijn huis net over de Belgische grens om het knapperige en sappige blad van de vetplant te laten proeven. 

Hij houdt zich al ruim tien jaar bezig met het ontwerpen van voedselbossen en jaarlijks brengt hij honderden cursisten de kennis bij die nodig is om zo’n bos aan te leggen.

De belangstelling groeit, signaleert Ballemans, maar succes valt of staat met een goede aanpak. Hij geeft korte introductiecursussen, onder meer via de Brabantse Milieufederatie, maar zijn bedrijf Puur Permacultuur heeft ook een cursus voor mensen di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoeksteam zegt dat Poetin 'zeer waarschijnlijk' betrokken was bij MH17-ramp

Vladimir Poetin is ‘zeer waarschijnlijk’ betrokken bij de ramp met toestel MH17, waarbij 298 inzittenden omkwamen. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksteam JIT.

Afbeelding

Israël helpt Turkije met team van 150 personen, maar zegt niet waar. 'Levens redden gaat boven alles'

Syrië is op voet van oorlog met Israël, maar Israël levert toch noodhulp. En in Turkije zoeken honderdvijftig Israëliërs naar overlevenden in het puin.

Afbeelding

Groningen spreekt kabinet in open brief aan op ereschuld. 'Maak het onrecht ongedaan'

Nú is het tijd voor een groot herstelplan voor Groningen. Dat schrijven noordelijke bestuurders in een open brief aan het kabinet. De brief is ondertekend door onder anderen Johan Remkes en commissaris van de Koning René Paas.

Afbeelding

Dit kun jij doen om mentaal gezond te blijven tijdens je studententijd

Lianne de Haan kreeg tijdens haar studie een burn-out. Nu maakt ze een podcast over mentale gezondheid. Ze is lang niet de enige student die worstelt met de vraag: hoe blijf ik mentaal fit?

Afbeelding

Onderzoeksteam MH17: 'Poetin gaf toestemming voor inzet Buk-raket'

Er zijn ‘sterke aanwijzingen’ dat de Russische toestemming heeft gegeven voor de inzet van het wapensysteem waarmee vlucht MH17 is neergeschoten. Dat zeggen de onderzoekers van Joint Investigation Team (JIT).

Afbeelding

Raad van State fluit overheid definitief terug: de nareismaatregel is illegaal

De nareismaatregel, waardoor statushouders een half jaar langer moeten wachten op hereniging met hun gezin, is door de Raad van State definitief van tafel geveegd. Gezinsleden van erkende vluchtelingen moeten - met toestemming - direct naar Nederland kunnen reizen.