De scholen kunnen de duizenden Oekraïense leerlingen prima opvangen, denkt minister Wiersma

Achtergrond
Tot wel 25.000 leerplichtige Oekraïense leerlingen zullen binnenkort in Nederland naar school gaan, denkt het kabinet. De Onderwijsraad waarschuwt voor ontwrichting, de minister ziet het vol vertrouwen tegemoet.
Remco Meijer / vk
maandag 21 maart 2022 om 03:21 aangepast 06:21
Koningin Máxima op bezoek bij de Vuurvlinder waar zij Oekraïense kinderen ontmoet die net in Nederland zijn aangekomen. Rechts minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs.
Koningin Máxima op bezoek bij de Vuurvlinder waar zij Oekraïense kinderen ontmoet die net in Nederland zijn aangekomen. Rechts minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. beeld Raymond Rutting

Den Haag

Het Oekraïense jongetje Gherman staat voor het digibord in een van de klassen van de internationale basisschool De Vuurvlinder, die 270 leerlingen uit veertig landen telt. De school ligt in de wijk Mariahoeve in Den Haag. Niet het welvarendste deel van de stad, wel op een steenworp afstand van paleis Huis ten Bosch.

‘Hoe oud ben jij?’, vraagt koningin Máxima, die aan het eind van de schoolweek op bezoek is gekomen met minister Dennis Wiersma (VVD) voor basis- en voortgezet onderwijs. ‘Achtenhalf’, zegt Gherman trots. Hij is al een jaar in Nederland en tolkt voor Andrea, Paula en Stas, drie Oekraïense kinderen die enkele dagen geleden als oorlogsvluchtelingen zijn aangekomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.