Op de bodem zie je nog een enkele krab of oester, maar verder is het hier kaal

Achtergrond
Gebrek aan zuurstof bedreigt het leven in de diepere delen van de Grevelingen, het zoutwatermeer tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Vergroten van Brouwersdamsluis zorgt dat er meer zeewater de Grevelingen in- en uitstroomt, waardoor het zuurstofgehalte toeneemt. In de loop van dit jaar wordt hierover besloten.
Theo Haerkens
maandag 21 maart 2022 om 03:20 aangepast 09:23
Een visser keert met zijn buit, een emmer vol wormen, terug van een zandplaat in de Grevelingen.
Een visser keert met zijn buit, een emmer vol wormen, terug van een zandplaat in de Grevelingen. beeld anp / Robin Utrecht

Middelburg

De Grevelingen, de afgesloten zeearm tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee is een Natura 2000-gebied dat zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot een paradijs voor snorkelaars, duikers en bootjesmensen en is daarnaast belangrijk voor mossel- en oesterkwekers. 

Sinds 1965 toen de Grevelingen aan de oostkant met de Grevelingendam werd afgesloten van de Maas en de Rijn, stroomt er geen zoet rivierwater meer in. In 1971 werd het estuarium dat zo was ontstaan ook aan de kant van de Noordzee afgesloten en daarmee ontstond het grootste zoutwatermeer van Europa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoeksteam zegt dat Poetin 'zeer waarschijnlijk' betrokken was bij MH17-ramp

Vladimir Poetin is ‘zeer waarschijnlijk’ betrokken bij de ramp met toestel MH17, waarbij 298 inzittenden omkwamen. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksteam JIT.

Afbeelding

Israël helpt Turkije met team van 150 personen, maar zegt niet waar. 'Levens redden gaat boven alles'

Syrië is op voet van oorlog met Israël, maar Israël levert toch noodhulp. En in Turkije zoeken honderdvijftig Israëliërs naar overlevenden in het puin.

Afbeelding

Groningen spreekt kabinet in open brief aan op ereschuld. 'Maak het onrecht ongedaan'

Nú is het tijd voor een groot herstelplan voor Groningen. Dat schrijven noordelijke bestuurders in een open brief aan het kabinet. De brief is ondertekend door onder anderen Johan Remkes en commissaris van de Koning René Paas.

Afbeelding

Dit kun jij doen om mentaal gezond te blijven tijdens je studententijd

Lianne de Haan kreeg tijdens haar studie een burn-out. Nu maakt ze een podcast over mentale gezondheid. Ze is lang niet de enige student die worstelt met de vraag: hoe blijf ik mentaal fit?

Afbeelding

Onderzoeksteam MH17: 'Poetin gaf toestemming voor inzet Buk-raket'

Er zijn ‘sterke aanwijzingen’ dat de Russische toestemming heeft gegeven voor de inzet van het wapensysteem waarmee vlucht MH17 is neergeschoten. Dat zeggen de onderzoekers van Joint Investigation Team (JIT).

Afbeelding

Raad van State fluit overheid definitief terug: de nareismaatregel is illegaal

De nareismaatregel, waardoor statushouders een half jaar langer moeten wachten op hereniging met hun gezin, is door de Raad van State definitief van tafel geveegd. Gezinsleden van erkende vluchtelingen moeten - met toestemming - direct naar Nederland kunnen reizen.