Waarom weten we zo weinig over lokale politici? Politicoloog Simon Otjes doet onderzoek

Nieuws
We weten veel te weinig hoe de circa 8500 raadsleden in Nederland te werk gaan in de lokale politieke arena, zegt politicoloog Simon Otjes. In kleine gemeenten stemmen raadsleden veel vaker mee met de coalitie dan in grote gemeenten, blijkt uit onderzoek dat hij leidde. Hoe dat komt, is nog de vraag. En, hoe zinvol is die lokale stemwijzer eigenlijk?
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 11 maart 2022 om 09:47 aangepast 17:09
Simon Otjes: 'Veel gemeenten kampen met bezuinigingen en moeten lastige afwegingen maken.
Simon Otjes: 'Veel gemeenten kampen met bezuinigingen en moeten lastige afwegingen maken. beeld Hans-Lukas Zuurman

Zijn interesse voor de politiek zat er al jong in, vertelt Simon Otjes, docent Nederlandse politiek aan de Universiteit Leiden aan het begin van het gesprek. ‘Die was er al op de basisschool, toen ik een werkstuk maakte over het Europees Parlement’, herinnert hij zich. ‘Mijn politieke interesse hing toen nog vooral samen met mijn aandacht voor topografie. Wel kreeg ik al in de gaten dat politieke samenwerking tussen landen belangrijk is. Op de middelbare school werd mij het belang van politiek nog duidelijker. Daarom ben ik later op de universiteit gaan onderzoeken welke rol politiek speelt in het nemen van besluiten.’

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Hoe staan onze lokale democratieën ervoor?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Voor asielzoekers is een asielcrisis minstens zo ontwrichtend, maar dat lijkt van ondergeschikt belang

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Maar wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.