Militairen toch in Oekraïne kort na de ramp met MH17

Nieuws
Een groepje Nederlandse militairen was kort na de ramp met vlucht MH17 in juli 2014 ter plekke in Oekraïne. Dat onthult Andrea Jochems, majoor bij de Luchtmobiele Brigade, in het dinsdag verschenen boek Vrouwen in de frontlinie, deel 2 van auteur Johan Kroes.
Riekelt Pasterkamp
dinsdag 8 maart 2022 om 03:21 aangepast 07:02
In het Justitieel Complex Schiphol is maandag tijdens het MH17-proces het pleidooi begonnen van de advocaten van verdachte Oleg Poelatov.
In het Justitieel Complex Schiphol is maandag tijdens het MH17-proces het pleidooi begonnen van de advocaten van verdachte Oleg Poelatov. beeld anp / Olaf Kraak

Den Haag

In maart 2020 vertelde de commandant van de Koninklijke Landmacht, luitenant-generaal Martin Wijnen, dat Nederland vlak na de ramp met MH17 klaarstond om militair in te grijpen en slachtoffers te repatriëren. Duizend militairen van de Luchtmobiele Brigade waren stand-by om naar Oekraïne te reizen om het rampgebied veilig te stellen, zodat hulpverleners en forensisch onderzoekers hun werk konden doen.

De missie werd uiteindelijk afgeblazen, maar een klein groepje militairen ging dus wel. Majoor Jochems hoorde dat ze de zondag na de ramp toch naar Oekraïne moest als teamleider van een groep met vijf verpleegkundigen en een arts. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.