Waarom voor Oekraïners andere regels gelden dan voor de meeste vluchtelingen

Achtergrond
Duizenden Nederlanders melden zich bij gemeenten en hulporganisaties als gastadres voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Maar wat zijn de regels voor Oekraïners die naar Nederland komen?
Jasper den Boon
woensdag 2 maart 2022 om 17:57
Oekraïense vluchtelingen op de luchthaven van Parijs.
Oekraïense vluchtelingen op de luchthaven van Parijs. beeld afp / Geoffroy van der Hasselt

VluchtelingenWerk Nederland heeft woensdag het landelijke platform nederlandvoorvluchtelingen.nl gelanceerd. Daarop kan iedereen zich aanmelden die gevluchte Oekraïners wil helpen met onder meer huisvesting en spullen. VluchtelingenWerk wil met het nieuwe initiatief inzichtelijk maken waar ‘vraag en aanbod’ terecht kan. De afgelopen dagen meldden mensen zich al bij gemeenten en initiatieven als Takecarebnb en Onderdak Oekraïne. ‘We krijgen ontzettend veel aanmeldingen’, zegt Huib van Mierlo, organisator van het laatste initiatief. Woensdagmiddag hadden zich al 2863 mensen ge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.