Sywert van Lienden opgepakt in onderzoek mondkapjesdeal

Nieuws
Ondernemer en lobbyist Sywert van Lienden is maandag opgepakt in het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Dit bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. De man zit vast, samen met twee andere personen die betrokken zijn bij de Stichting Hulptroepen Alliantie.
anp
maandag 28 februari 2022 om 15:55 aangepast 18:21
Afbeelding
beeld anp

In het onderzoek zijn twee woningen en een kantoor doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie. Eerder werd door het OM gemeld dat het zou gaan om drie woningen en een kantoor.

Het OM kondigde eerder op maandag aan een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de stichting en de "drie daarbij betrokken natuurlijke personen" naar aanleiding van de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Het gaat om Van Lienden en de twee andere oprichters.

Liefdadigheid

Randstad leverde personeelsleden aan Hulptroepen Alliantie omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou de man samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Randstad deed in december aangifte. Het concern besloot mee te doen met de aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid. De advocaat zegt in een reactie op het strafrechtelijk onderzoek dat dit in de lijn der verwachting ligt. "Er lag een uitgebreide aangifte. Kennelijk heeft het OM nu voldoende redenen om de heren als verdachte aan te merken en te ondervragen." Plasman zegt het onderzoek van de FIOD af te wachten. "Het ligt nu in handen van justitie. De FIOD draait het onderzoek."

De maandag aangehouden verdachten kunnen maximaal drie dagen worden vastgehouden om te worden verhoord. Als de officier van justitie wil dat de verdachten nog langer in voorarrest blijven, dan worden ze in de loop van de week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Plasman: "Dat is koffiedik kijken. Over het algemeen is de FIOD in de beginfase van het onderzoek vrij snel. Het onderzoeksbelang kan de enige grond zijn om verdachten langer vast te houden. Van vluchtgevaar of herhalingsgevaar zal in dit geval geen sprake zijn."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.

Afbeelding

Coöperatie Laatste Wil eist van Staat ‘recht op regie’ bij levenseinde

Voor de rechtbank in Den Haag is maandag een zaak begonnen over het recht op regie bij het eigen levenseinde, en de hulp van anderen daarbij. De zaak is tegen de Staat aangespannen door de Coöperatie Laatste Wil (CLW).

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.

Afbeelding

Donny M. bekent ontvoeren, misbruiken, toedienen drugs en doden van 9-jarige Gino

Donny M. bekent dat hij de 9-jarige Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood.

Afbeelding

Herfstweer met flinke buien in aantocht

Vanaf donderdag wordt het koeler en vanaf vrijdag breekt er een periode met "echt herfstweer" aan, aldus Weer.nl. Dat betekent buien, flinke wind en op zondag zelfs een temperatuur tussen de 12 en 15 graden.