Hoe bespreek je de oorlog met kinderen? ‘Weghouden van informatie is als een gordijn dat beweegt’

Achtergrond
Meredith Lakhichand (41) is orthopedagoog generalist en heeft haar eigen ggz-praktijk Parels, voor jongeren en kinderen. Ze heeft tips over hoe een volwassene met kinderen kan praten over de oorlog.
Ilse Brandemann
zondag 27 februari 2022 om 05:00
In de hoofdstad van Oekraine wordt gevochten
In de hoofdstad van Oekraine wordt gevochten beeld epa / Sergey Dolzhenko
Oorlog in Oekraïne

Wat is belangrijk om te weten voor we met kinderen in gesprek gaan?

‘Het is belangrijk om kinderen te onderscheiden in de groep tot ongeveer zes jaar oud en de groep daarboven. Kinderen tot zes of zeven jaar oud kunnen niet goed redeneren; zij denken heel concreet en zij denken ook niet over de lange termijn na. Een voorbeeld is dat ze er een slechte voorstelling van kunnen maken. De oudere kinderen kunnen wel meer in abstracte begrippen denken en hebben een gevoel bij een woord als de dood.’ 

Hoe zorg je dat je op een goed niveau zit?

‘De sleutel is om eerlijk te blijven en transparant te zijn. Het weglaten van informatie is als een gordijn waarachter iets beweegt, maar de kinderen weten niet wat. Dan gaan ze erover fantaseren en voor kind..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland, dat onafhankelijk wil worden van Russisch gas, koopt recordhoeveelheden Russisch lng. Waarom?

Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch aardgas en stort zich daarom volop op vloeibaar gas lng, dat per schip wordt aangevoerd. Gek genoeg komt veel van dat lng juist uit Rusland. Verruilt Nederland het ene kwaad voor het andere?

Afbeelding

‘Dat we de gasboycot niet gaan voelen is een politieke leugen, die uiteindelijk als een boemerang terugkeert’

Na Polen, Bulgarije en Finland zit ook Nederland nu zonder gas van Gazprom. Geen zorgen, zegt energieminister Rob Jetten. Energieconsultant Cyril Widdershoven is verbaasd over die laconieke houding.

Afbeelding

Onderwijs aan Oekraïense scholieren staat onder druk. ‘Ik probeer de stof met handen en voeten uit te leggen’

Oekraïense tieners die in Nederland zijn, hebben recht op onderwijs. Maar de Internationale Schakelklassen staan onder druk. ‘Tot de zomervakantie redden we het. Hoe we daarna verder moeten? Ik houd mijn hart vast.’

Afbeelding

De oorlog in Oekraïne is deel van een ‘krachtmeting tussen democratie en autocratie’

‘Op het wereldtoneel zullen we opnieuw moeten bevechten wat we tot voor kort voor lief namen’. Dat stelde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra maandag in zijn toespraak ter ere van Europadag.

Afbeelding

Vluchtelingen kunnen in leegstaande kantoren, maar niemand zit er

Het is meer dan een maand geleden dat de regering leegstaande rijksgebouwen aanbood als opvanglocatie. Er wordt aan gewerkt, het kost tijd, is de boodschap van de overheid, de veiligheidsregio’s en het COA.

Afbeelding

Kerkleiders vragen Poetin en Zelensky om staakt-het-vuren

Twee invloedrijke Europese kerkleiders dringen in een brief gericht aan de presidenten van Rusland en Oekraïne aan op een staakt-het-vuren voor de periode tussen katholieke en orthodoxe paasvieringen.