Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Nieuws
Hoewel de mondkapjesplicht in grote delen van de samenleving verdwijnt, blijft het in het openbaar vervoer voorlopig nog van kracht. Als gevolg van het intensieve mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra ‘zeker tien mensen per week extra’ langskomen met huidproblemen in het gezicht.
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 22 februari 2022 om 18:25
Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen.
Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen. beeld iStock

Met welke klachten komen mensen bij u?

‘Die zijn tweeërlei. Bij de ene groep gaat het om acne-achtige pukkels. Daar is zelfs een term voor: ‘maskne’. De andere groep is een eczeem-variant, als gevolg van het schuren van de mondkapjes.’ 

Hoe ontstaan die klachten?

‘Normaal gesproken wordt de huid blootgesteld aan lucht, bij een mondkapje komt dat er niet goed doorheen. Als je mondkapjes voor langere tijd draagt, raakt de talgproductie en zweetproductie in het gezicht lichtelijk verstoord. Daardoor kunnen pukkels ontstaan. Bovendien krijgt de huid het nog extra te verduren door het schurende effect van mondkapjes. Dan kan eczeem ontstaan. Bacteriën die op de huid thuishoren, kunnen door de beschadigingen makkelijker de huid ingaan. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.