De kippen willen uit lockdown. Hoe kan pluimvee nog diervriendelijk worden gehouden?

Achtergrond
Het pluimvee in Nederland zit al bijna vier maanden opgehokt. De ‘kippenlockdown’ verkleint het risico op besmetting met vogelgriep. Toch worden nog steeds bedrijven getroffen. De afgelopen vier maanden zijn zo’n anderhalf miljoen kippen, eenden en kalkoenen in Nederland vergast en vernietigd. Hoe kan pluimvee nog diervriendelijk worden gehouden?
Petra Noordhuis
vrijdag 18 februari 2022 om 19:21
De stallen van leghennenbedrijf Kipster hebben een grote binnentuin met daglicht waar bomen in staan en takken in liggen waar de kippen in kunnen springen.
De stallen van leghennenbedrijf Kipster hebben een grote binnentuin met daglicht waar bomen in staan en takken in liggen waar de kippen in kunnen springen. beeld kipster / Henk van der Giessen

Pluimveehouders hebben er een zorg bij. De trekvogels die in Nederland overwinteren, nemen sinds 2018 elk jaar ‘hoogpathogene’ varianten van het vogelgriepvirus mee. Deze varianten leiden tot ernstige ziekte of de dood bij vogels. Wilde vogels kunnen pluimvee besmetten. Al het pluimvee in Nederland zit daarom al sinds eind oktober opgehokt en dat kan nog tot in juni duren – net als vorig jaar. 

gedwongen binnen

Voor scharrelkippen is er niets veranderd; zij brengen al hun hele leven door in de stal. Voor vrije-uitloopkippen en biologische kippen is het gedwongen binnen leven nieuw: zij kunnen normaal gesproken wel dagelijks naar buiten. Door de ophokplicht hebben zij veel minder ruimte en missen ze de ervaring van het buiten zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder de boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Zeven vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.

Afbeelding

Remkes adviseert ontsnappingsclausule voor boeren die stikstofdoel in 2030 niet halen

Het kabinet moet zich blijven inzetten om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Maar het doet er goed aan om een ontsnappingsclausule in te bouwen voor boeren die het niet lukt om op tijd hun stikstofuitstoot te verminderen.

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.