Sandra van den Dool over abortus en adoptie: ‘Waar zijn de vaders in het debat?´

Interview
Haar biologische moeder koos in 1971 niet voor abortus, maar stond haar af ter adoptie. Het huidige debat over abortus volgt Sandra van den Dool met gemengde gevoelens. Belangrijke vragen blijven onderbelicht, ziet ze. ‘Dit is niet alleen een vrouwenaangelegenheid.’
Aaldert van Soest
vrijdag 18 februari 2022 om 09:06
Sandra van den Dool: 'Het belang van een kind om te weten van wie het afstamt, weegt zwaarder dan het belang van ouders om het geheim te houden.
Sandra van den Dool: 'Het belang van een kind om te weten van wie het afstamt, weegt zwaarder dan het belang van ouders om het geheim te houden. beeld Carel Schutte

Sandra van den Dool-Advocaat (50) heeft een pagina van de Filosofie Kalender bewaard. Ze leest voor wat daar op 3 februari op stond: ‘Privacy heeft als doel iemands autonomie te beschermen, terwijl geheimhouding vaak te maken heeft met het behouden van macht’. De quote is afkomstig van filosoof Gloria Jean Watkins, beter bekend onder haar pseudoniem bell hooks. 

Die tekst slaat de spijker op de kop, vindt Van den Dool. De jarenlange zoektocht naar haar biologische vader zit op een dood spoor. Ze heeft een man op het oog die het zou kunnen zijn. Ze lijkt zelfs wel wat op hem, al waarschuwen specialisten dat ze zich niet moet blindstaren op uiterlijk. De man in kwestie weigert echter mee te werken aan een DNA-test. Ze benaderde een aantal v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.

Afbeelding

Remkes adviseert ontsnappingsclausule voor boeren die stikstofdoel in 2030 niet halen

Het kabinet moet zich blijven inzetten om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Maar het doet er goed aan om een ontsnappingsclausule in te bouwen voor boeren die het niet lukt om op tijd hun stikstofuitstoot te verminderen.

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.