De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Nieuws
Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen, manager zorg, en Marieke Idema, specialist ouderengeneeskunde, van zorg- en wooncentrum De Haven in Bunschoten-Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. ‘Het opvolgen van coronaregels stond soms lijnrecht tegenover werken vanuit je hart.’
Niels van den Bovenkamp
donderdag 17 februari 2022 om 20:17 aangepast 21:43
Marieke Idema en Ada Huijgen.
Marieke Idema en Ada Huijgen. beeld De Haven

In verpleeghuizen en zorgcentra voltrok zich tijdens die eerste golf een stille ramp, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) afgelopen woensdag in het eerste onderzoeksrapport naar de aanpak van de coronacrisis. In het zorg- en wooncentrum in Spakenburg was dat niet anders: Van de tweehonderd bewoners raakten er in de eerste golf dertig besmet en overleden er acht. In de tweede golf overleden nog eens tweeëntwintig bewoners.

Maar stil willen Huijgen en Idema de ramp niet noemen. Idema: ‘Voor het hele dorp was duidelijk wat er aan de hand was. Dat is het fijne van Spakenburg: mensen kijken naar elkaar om en er is grote saamhorigheid.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.