‘Wat mag zorg voor kwetsbare ouderen ons kosten?’ Hoog tijd voor een debat, vindt hoogleraar Cees Hertogh

Nieuws
Het is hoog tijd voor een maatschappelijke debat over hoe we met kwetsbare ouderen willen omgaan als er een gezondheidscrisis is. Dat bepleit hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 16 februari 2022 om 21:33
Een een kamer met een rollator van een oudere in een verzorgingstehuis.
Een een kamer met een rollator van een oudere in een verzorgingstehuis. beeld anp / Xtra Robin Utrecht

Amsterdam

Hertogh reageert daarmee op de woensdag verschenen eerste rapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aanpak van het begin van de coronacrisis tot september 2020. De OVV spreekt van ‘een stille ramp’ waarin de overheid te weinig aandacht had voor ouderen in verpleeghuizen. Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg van het Amsterdam UMC, zegt de conclusies van het rapport te delen. 

‘De OVV merkt terecht op dat bij een volgende pandemie vanaf het begin helder moet zijn wie kwetsbaar zijn. Wat echter nog onderbelicht blijft is: hoe verhouden we ons als samenleving tot onze kwetsbaren? En wat mag ons dat kosten?’ Hertogh zegt zich te storen aan discussies over ‘dor hout’ waarin mensen zich afvra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.

Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presenteert bevindingen: ‘Vroeg en stevig is belangrijker dan precies op tijd’

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofpaus deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang sprak met boeren, politici en juridische experts.

Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.