‘Wat mag zorg voor kwetsbare ouderen ons kosten?’ Hoog tijd voor een debat, vindt hoogleraar Cees Hertogh

Nieuws
Het is hoog tijd voor een maatschappelijke debat over hoe we met kwetsbare ouderen willen omgaan als er een gezondheidscrisis is. Dat bepleit hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 16 februari 2022 om 21:33
Een een kamer met een rollator van een oudere in een verzorgingstehuis.
Een een kamer met een rollator van een oudere in een verzorgingstehuis. beeld anp / Xtra Robin Utrecht

Amsterdam

Hertogh reageert daarmee op de woensdag verschenen eerste rapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aanpak van het begin van de coronacrisis tot september 2020. De OVV spreekt van ‘een stille ramp’ waarin de overheid te weinig aandacht had voor ouderen in verpleeghuizen. Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg van het Amsterdam UMC, zegt de conclusies van het rapport te delen. 

‘De OVV merkt terecht op dat bij een volgende pandemie vanaf het begin helder moet zijn wie kwetsbaar zijn. Wat echter nog onderbelicht blijft is: hoe verhouden we ons als samenleving tot onze kwetsbaren? En wat mag ons dat kosten?’ Hertogh zegt zich te storen aan discussies over ‘dor hout’ waarin mensen zich afvra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.