Grensoverschrijdend: ‘Bespreek wat het gedrag van een ander met je doet’

Achtergrond
Sinds de onthullingen van BOOS over seksueel wangedrag bij The Voice klinkt de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ steeds weer. Inge te Brake, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, legt uit wat deze term betekent.
Aliene Boele
dinsdag 15 februari 2022 om 03:21
Inge te Brake
Inge te Brake beeld nd

Nijkerk

Wat is de definitie van ‘grensoverschrijdend gedrag’?

‘Veel mensen associëren grensoverschrijdend gedrag met seksuele intimidatie. Maar grensoverschrijdend gedrag is een veel ruimer begrip, een containerbegrip. Dat gaat ook over pesten, discriminatie, racisme en intimidatie. 

Kort gezegd: dat wat iemand ervaart als grensoverschrijdend. Wat voor de één grensoverschrijdend is, ervaart een ander als een grap.’

Maar als er zo veel onder de noemer ‘grensoverschrijdend gedrag’ valt, is het begrip dan wel bruikbaar?

‘Enerzijds is het fijn dat het een ruim begrip is. Het geeft ruimte aan mensen om ongewenst gedrag te benoemen als zijnde grensoverschrijdend. Aan de andere kant ontstaat er ook vervuiling van de term. Ik pleit er daarom voor om ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg in beroep in zaak asielopvang

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de leefomstandigheden in de asielopvang, De rechtbank oordeelde donderdag dat de overheid niet voldoet.

Afbeelding

‘Kapitalisme als basis voor de samenleving overboord gooien is een illusie’

De kloof tussen rijk en arm groeit. Toch is directeur Michael Jongeneel van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO hoopvol. ‘Ik geloof in een menswaardig bestaan voor iedereen op deze aarde. Maar er moet nog veel gebeuren.’

Afbeelding

Minder reizigers, meer gedrang: ‘In al mijn jaren in de trein heb ik het nog nooit zo erg meegemaakt’

Vertragingen, uitval, overvolle treinen en dure kaartjes die niet in prijs omlaag, maar juist omhoog gaan: de Nederlandse Spoorwegen oogsten forse kritiek. Bij het eigen personeel en bij de reizigers.

Afbeelding

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA): ‘Ik ben geen marionet, die alles wat vanuit het ministerie komt één op één overneemt’

Sommigen boeren moeten verplaatsen of zich laten uitkopen, zodat er perspectief blijft voor de agrarische sector, zegt Peter Drenth. ‘Maar er zijn genoeg mensen die zich willen laten uitkopen, dwang is niet nodig.’

Afbeelding

Hulp voor mensen met een doodswens moet beter, vindt minister Kuipers. In Vlaanderen weten ze hoe het zou kunnen.

Mensen die psychisch lijden en een aanhoudende doodswens hebben, moeten eerder en betere hulp krijgen, vindt zorgminister Ernst Kuipers. Er komt daarom een onderzoek en een landelijk expertisenetwerk.

Afbeelding

Schrijnende misbruikverhalen uit pleegzorg in De Glind. Wat voor dorp is het eigenlijk?

Tientallen pleegkinderen in De Glind zijn aan het einde van de vorige eeuw mishandeld of misbruikt, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. De Glind kreeg daarmee opeens landelijke bekendheid, maar wat is het eigenlijk voor dorp?