Waarom je peuters niet te veel filmpjes moet laten kijken

Nieuws
Peuters die veel tijd achter een scherm doorbrengen, vinden het moeilijker met hun emoties om te gaan. Ook zijn hun denkvaardigheden minder ver ontwikkeld dan die van leeftijdsgenoten. Het goede nieuws is dat ouders daar iets aan kunnen veranderen. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Oxford. Zij ondervroegen tijdens de twee lockdowns in 2020 ouders van 575 kinderen tussen de acht maanden en drie jaar.
Eymeke Verhoeven
maandag 7 februari 2022 om 18:50 aangepast 20:20
Peuters die te veel schermtijd krijgen ontwikkelen zich minder goed.
Peuters die te veel schermtijd krijgen ontwikkelen zich minder goed. beeld oli Scarff / afp

Oxford

woede- en huilbuien

Hoe meer schermtijd de jonge kinderen kregen, hoe moeilijker ze het vonden hun emoties op een beheerste manier te uiten. Eerder onderzoek liet al zien dat het blauwe licht van televisies, tablets en telefoons de slaapkwaliteit kan aantasten, waardoor kinderen uit vermoeidheid feller kunnen reageren. De nieuwe studie suggereert bovendien dat een kind minder goed leert zichzelf te kalmeren als ouders geneigd zijn een scherm aan te bieden als ‘rustgevend’ middel bij overstuur, overprikkeld of verveeld gedrag. 

Van peuters in het algemeen is bekend dat ze relatief vaak woede-uitbarstingen of huilbuien hebben. Dat kan onder meer verklaard worden doordat ze op die leeftijd vaker ‘nee’ krijgen te horen en vaker..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.