Mona Keijzer over petitie tegen coronapas: ‘We willen de politiek overtuigen’

Interview
De petitie Onverdeeld Open heeft sinds vrijdag meer dan een half miljoen handtekeningen opgehaald. Onder hen zijn verschillende prominente christenen. Initiatiefnemer Mona Keijzer zegt dat de petitie is gericht op ‘een zo breed mogelijke groep’.
Jasper den Boon
maandag 7 februari 2022 om 14:23 aangepast 18:57
Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer is één van de initiatiefnemers van Onverdeeld Open.
Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer is één van de initiatiefnemers van Onverdeeld Open. beeld anp / Bart Maat

Wat is het doel van deze petitie?
‘We moeten stoppen met de coronatoegangsbewijzen, of dat nou 1G, 2G, of 3G is. Ze zijn een inbreuk op de grondrechten, de effectiviteit is beperkt en het doel onduidelijk. Ik hoop hiermee de politiek ervan te overtuigen dat de coronapas de verkeerde weg is.’

Wat opvalt is dat er een aantal prominente christenen bij de ondertekenaars staan (zie kader, red.). Richt u zich hiermee op coalitiepartijen CDA en ChristenUnie?
‘Nee, maar het was wel de bedoeling om een zo breed mogelijke groep mensen voor deze petitie te vragen. Daarom staan er ook predikanten en mensen als Bart-Jan Spruyt onder de petitie. Aan de andere kant heeft bijvoorbeeld De vierde golf de petitie ondertekend. Zij komen ui..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.