Abortuspil straks ook bij de huisarts? ‘Over zo’n pil moet je niet te licht denken’

Achtergrond
Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de vraag of huisartsen de abortuspil mogen verstrekken. Hoe werkt die? En is elke huisarts dan verplicht die pil voor te schrijven?
Gerard Beverdam Hans-Lukas Zuurman
maandag 28 november 2022 om 10:00 aangepast 11:28
In de vertrouwde sfeer bij de huisarts zouden juist ook alternatieven beter kunnen worden besproken, denken voorstanders.
In de vertrouwde sfeer bij de huisarts zouden juist ook alternatieven beter kunnen worden besproken, denken voorstanders. beeld iStock / Olga Yastremska

Na het debat over de vaste bedenktijd bij abortus, begint de Eerste Kamer dinsdag met de behandeling van dit wetsvoorstel van GroenLinks en PvdA.

Dit artikel verscheen eerder in februari

Hoe werkt de abortuspil?

Met de abortuspil kan een vroege zwangerschap, tot negen weken, worden afgebroken. Het gaat om een combinatie van medicijnen. Eerst wordt het middel mifepriston ingenomen. Dit blokkeert de werking van het hormoon progesteron, dat bij een zwangerschap bijdraagt aan de bescherming van de foetus. Na 24 tot 72 uur moet het middel misoprostol worden gebruikt; deze pillen moet de vrouw vaginaal inbrengen. Dit middel zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt, waardoor het embryo wordt afgestoten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.