Kamer steunt Nederlandse opstelling in Oekraïne-crisis, besluit over wapens ‘binnen enkele weken’

Nieuws
De robuuste opstelling van Nederland in de Oekraïne-crisis krijgt ruime steun in de Tweede Kamer. In een debat verzette minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zich donderdag tegen het beeld dat het om een geschil gaat tussen ‘twee partijen die oorlogszuchtige taal slaken en allebei schuld hebben’.
Arnout Brouwers / vk
vrijdag 4 februari 2022 om 03:22
Jasper van Dijk (SP)
Jasper van Dijk (SP) beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Hoekstra erkende dat EU-lidstaten nog niet eensgezind zijn over een sanctiepakket, maar toonde zich optimistisch dat die overeenstemming er wel komt. Hij bestreed dat Nederland volgens de toetsingscriteria geen wapens naar conflictgebieden zou mogen exporteren. ‘Dat Nederland daar in alle zorgvuldigheid naar kijkt, net als veel andere landen, is niet meer dan normaal’, aldus Hoekstra. Een definitief besluit volgt ‘binnen enkele weken’.

De CDA-minister toonde zich tevreden over de ‘grote mate van eensgezindheid’ in de Tweede Kamer over de noodzaak tot dialoog én de bereidheid met ferme sancties te antwoorden als Rusland Oekraïne opnieuw binnenvalt. Wel moest hij zich vijf minuten na deze uitspraak redden uit een spervuur van vragen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.

Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.