Eerste coronabewijzen verlopen dinsdag, duizenden mensen raken QR-code kwijt

Nieuws
Volgende week dinsdag verloopt voor honderdduizenden mensen het groene vinkje in de corona-app omdat ze niet geboosterd zijn. Het kabinet wilde de aangescherpte eisen eigenlijk vandaag al invoeren, maar stelt dat met enkele dagen uit.
donderdag 3 februari 2022 om 23:49
Een foutmelding in de CoronaCheck-app.
Een foutmelding in de CoronaCheck-app. beeld anp / Koen van Weel

Den Haag

De geldigheid van het toegangsbewijs wordt ingekort tot negen maanden na de eerste vaccinatieronde of een halfjaar na herstel van corona. Naar schatting verliezen ruim een half miljoen Nederlanders daardoor dinsdag hun groene vinkje. De QR-code blijft wel geldig voor mensen met een boosterprik of een negatief testbewijs.

De strengere eisen van het kabinet zijn omstreden. Een motie om het besluit tegen te houden, kreeg deze week steun van bijna de hele oppositie, maar haalde het niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.

Afbeelding

‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. ‘Als je niet slaagt in het leven wordt dat vaak gezien als je eigen schuld. Het zijn ook dit soort maatschappelijke structuren die iemand ziek kunnen maken.’

Afbeelding

Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.

Afbeelding

Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm. Ontwerper Suseela Gorter maakte een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen?