Onderzoek naar effect aanpak kinderarmoede. ‘Gelukkig krijgt ongelijkheid steeds meer aandacht’

Achtergrond
Eén op de 13 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Er is hulp, maar hoe effectief is die? Pedagogisch wetenschapper Nicole Lucassen gaat dat uitzoeken in een vier jaar durend onderzoek. Ze werd dinsdag benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderarmoede aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 1 februari 2022 om 20:17
Nicole Lucassen
Nicole Lucassen beeld Michelle Muus

Hoe effectief is de aanpak van kinderarmoede eigenlijk? Met deze vraag klopten de gemeente Rotterdam, waar 1 op de 6 kinderen in armoede leeft, en het Nationaal Fonds Kinderhulp aan bij Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze bundelden de krachten in het nieuwe Onderzoeksprogramma Kinderarmoede. Lucassen begeleidt het project sinds dinsdag samen met lector Mariëtte Lusse van de Hogeschool Rotterdam. 

Hoe bijzonder is deze samenwerking?

‘Dat wetenschap, de praktijk en het maken van beleid samen in dit programma optrekken is uniek te noemen. Veel organisaties, zowel vrijwilligers als professionals, zetten zich in voor de aanpak van armoede, maar hoe doe je dat op een manier die het best werkt? Het doel is om gaandeweg i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'