Langdurige coronaklachten stille ramp: grote impact op kwaliteit van leven

Nieuws
Onderzoekers en patiëntenorganisaties noemen het een stille ramp en een verborgen epidemie: veel mensen die besmet raken met het coronavirus hebben vele maanden later nog steeds last van klachten. Soms zijn die zo ernstig dat het leven van de patiënt zo ongeveer tot stilstand komt.
anp
dinsdag 1 februari 2022 om 03:21
Afbeelding
beeld anp / sem van der wal

Den Haag

Die verhalen hoorden Tweede Kamerleden donderdag van diverse (ervarings-)deskundigen. Voor patiënten heeft het een grote impact op hun participatie en kwaliteit van leven, zei onderzoeker Rita van den Berg-Emons van het Erasmus MC. Ze somde op met welke klachten 60 procent van de 650 patiënten die zij volgt na een jaar nog altijd kampt. Ze zijn veelal vermoeid, kortademig en hebben cognitieve problemen, zoals concentratiestoornissen. ‘Het is een verborgen epidemie. Nazorg is essentieel’, aldus de associate professor.

Ook mensen die helemaal niet zo ziek werden van hun coronabesmetting kunnen getroffen worden door langdurige Covid of ‘Long Covid’. Directeur Michael Rutgers van het Longfonds noemt het liever ‘post-Covid’. Want mense..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).