PBL: kabinet moet meer dwang toepassen om grondstofverbruik te verlagen

Nieuws
Het kabinet moet meer ‘drang en dwang’ toepassen als het zijn ambities voor een duurzame economie wil waarmaken. Alleen inzetten op recycling is niet genoeg om het grondstofverbruik van consumenten en fabrikanten te verlagen, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdag in een nieuw rapport.
Yvonne Hofs / vk
dinsdag 1 februari 2022 om 03:21
Recycling van overtollige en afgedankte elektrische en elektronische producten. Hoofdzakelijk computers, printers, faxapparaten, tv's, audio, maar ook huishoudelijke en medische apparatuur wordt gedemonteerd en geschikt gemaakt voor hergebruik.
Recycling van overtollige en afgedankte elektrische en elektronische producten. Hoofdzakelijk computers, printers, faxapparaten, tv's, audio, maar ook huishoudelijke en medische apparatuur wordt gedemonteerd en geschikt gemaakt voor hergebruik. beeld anp / Photo Xtra lex van Lieshout

Den Haag

Hoofdconclusie van de jaarlijkse voortgangsrapportage: in vergelijking met een jaar geleden is Nederland eigenlijk geen stap verder gekomen. Het overheidsbeleid richt zich vrijwel uitsluitend op het stimuleren van recycling, maar dat volstaat niet om de circulaire doelen te halen, waarschuwt het PBL. Dwingende maatregelen zijn noodzakelijk. Het PBL noemt een gebruiksverplichting van gerecycled materiaal in producten of de invoering van specifieke milieubelastingen. ‘Milieuschade moet verrekend worden in de prijzen van producten en diensten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).