Onderscheiding

Nieuws
Jacques Grishaver heeft zondag uit handen van burgemeester Femke Halsema de Gouden Medaille van de stad Amsterdam ontvangen. Hij krijgt de hoogste onderscheiding van de stad vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten en in het bijzonder voor zijn rol bij de totstandkoming van het Nationaal Holocaust Namenmonument.
anp
dinsdag 1 februari 2022 om 03:20
Jacques Grishaver
Jacques Grishaver beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Grishaver is sinds eind jaren tachtig lid en werd later voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Het Comité organiseert de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking die zondag plaatsvond in het Amsterdamse Wertheimpark. Deze week is het 77 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Grishaver, geridderd in 2006, zette zich zo’n vijftien jaar lang in voor de realisatie van het namenmonument. De onthulling van het monument was in september vorig jaar. Het Nationaal Holocaust Namenmonument herdenkt de 102.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.

Afbeelding

Sterke stijging kankerdiagnoses niet meer te stoppen vanwege vergrijzing en leefstijl

Het aantal Nederlanders dat te horen krijgt dat het kanker heeft, stijgt in de komende tien jaar met bijna eenderde, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).