Excuses na coldcase-boek Anne Frank, historici noemen bewijs verrader te dun

Nieuws
Uitgeverij Ambo Anthos biedt excuses aan voor de commotie, ontstaan door Het verraad van Anne Frank. In dit boek wijst een team van onderzoekers een Joodse notaris aan als de mogelijke schuldige aan de arrestatie van de onderduikers in het Achterhuis. Historici noemen het bewijs nu veel te dun. Ook een kleindochter van de beschuldigde is kritisch.
Hilbrand Rozema
maandag 31 januari 2022 om 19:46 aangepast 07:06
Anne Frank
Anne Frank beeld epa / Anne Frank Fonds Basel

Amsterdam

De uitgeverij had achteraf veel kritischer willen zijn op de inhoud van het boek. In een brief aan haar auteurs, onder wie de schrijver van het gewraakte boek, de Canadese auteur Rosemary Sullivan, biedt Ambo Anthos nu verontschuldigingen aan aan ‘eenieder die zich door het boek gegriefd acht’. Nieuwe drukken komen er niet voordat de onderzoekers hun conclusies nader verklaren, aldus de uitgeverij. ‘Ik ben geschokt’, reageert onderzoeksleider Pieter van Twisk. ‘Voor ons als coldcase-team was dit een volledige verrassing. Op korte termijn zullen Vince Pankoke, de Amerikaanse onderzoeksleider, en ik, reageren op de vragen die de laatste weken in de media zijn gesteld over de resultaten van ons onderzoek.’ &..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.