Ooit was het ‘bon ton’ om Frans te spreken, ook al waren de Fransen de aartsvijand

Achtergrond
Het Frankrijk van Lodewijk XIV was de aartsvijand van de Republiek, maar in de hogere kringen was het gebruikelijk om Frans te spreken en zich naar de Franse mode te kleden.
Willem Bouwman
maandag 31 januari 2022 om 03:21
De bocht van de Herengracht (Gerrit Berckheyde, 1672). De architectuur was Frans geïnspireerd.
De bocht van de Herengracht (Gerrit Berckheyde, 1672). De architectuur was Frans geïnspireerd. beeld Rijksmuseum

Frankrijk - Nederland is een serie over het gemeenschappelijk verleden van beide landen, met het oog op de Franse presidentsverkiezingen in april. Aflevering 3: Franse invloeden in Nederland.

Als het aan de orthodoxe protestant en dwarsligger Willem Bilderdijk (1756-1831) had gelegen, was er nooit een hugenoot in de Nederlanden verwelkomd. In zijn Geschiedenis des Vaderlands laat hij zich laatdunkend uit over de Franse calvinisten die anderhalve eeuw eerder hun Franse vaderland ontvluchtten. Ze hadden vreemde zeden en vreemde ideeën meegebracht, schreef Bilderdijk. Hugenotenpredikers hadden de Hollandse jeugd vertrouwd gemaakt met beginselen ‘gebouwd op de wuftheid van het Fransche karakter’. De Franse invloeden hadden verwoesten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.