Hommels hebben het moeilijker dan andere bijen: ‘Het is alles of niets voor de hommel’

Achtergrond
Over enkele weken komen de hommelkoninginnen weer tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel en een plekje voor een nestje. Hommels hebben het moeilijker dan andere bijen omdat ze sociaal leven en veel tijd nodig hebben om hun nakomelingen groot te brengen. Al te vaak mislukt dat.
Theo Haerkens
maandag 31 januari 2022 om 03:20
Linde Slikboer: ‘Alle tuinen bij elkaar vormen een enorme oppervlakte. Daar kunnen we veel betekenen voor insecten.’
Linde Slikboer: ‘Alle tuinen bij elkaar vormen een enorme oppervlakte. Daar kunnen we veel betekenen voor insecten.’ beeld Theo Haerkens

Rotterdam

‘Hommels hebben maanden nodig om voor een volgende generatie te zorgen. Bij hen is het alles of niets en het eindigt vaak met niets.’ Linde Slikboer, projectleider bij EIS, Kenniscentrum Insecten in Leiden, maakt zich zorgen over de hommel, die juist vanwege die eigenschap meer moeite heeft te overleven dan andere wilde bijen. ‘De hommel is ook een bij.’ Slikboer zoekt naar manieren om de hommel te helpen.

Alle insecten lijden onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de versnippering van natuurgebied, vervuiling van het milieu en de vermesting. Voor hommels komt daar bij dat ze een langere levenscyclus hebben dan de meeste andere wilde bijen. Ze hebben maandenlang behoefte aan voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel en di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.