Waarom de HPV-vaccinatie tegen kanker nu ook voor jongens is

Nieuws
Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan na intiem contact kanker veroorzaken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start maandag een campagne waarin jongens, en meisjes, vanaf tien jaar worden opgeroepen om zich te laten inenten.
Ruurd Ubels
maandag 31 januari 2022 om 00:01 aangepast 11:01
Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan na intiem contact kanker veroorzaken.
Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan na intiem contact kanker veroorzaken. beeld anp / Koen van Weel

Bilthoven

Na de start van de campagne kunnen vanaf half februari de eerste jongens die geboren zijn in 2012, zich laten inenten tegen HPV. Een HPV-infectie kan kanker aan de baarmoederhals, de mond- en keelholte, de penis, de anus, de vagina en de schaamlippen veroorzaken. 

Geen enkele seksueel overdraagbare aandoening komt zo vaak voor als HPV-infecties, meldt het RIVM: 80 tot 90 procent van de volwassenen komt ermee in aanraking. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Dan is het mogelijk dat er (een voorstadium van) kanker ontstaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.