Waarom de HPV-vaccinatie tegen kanker nu ook voor jongens is

Nieuws
Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan na intiem contact kanker veroorzaken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) start maandag een campagne waarin jongens, en meisjes, vanaf tien jaar worden opgeroepen om zich te laten inenten.
Ruurd Ubels
maandag 31 januari 2022 om 00:01 aangepast 11:01
Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan na intiem contact kanker veroorzaken.
Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan na intiem contact kanker veroorzaken. beeld anp / Koen van Weel

Bilthoven

Na de start van de campagne kunnen vanaf half februari de eerste jongens die geboren zijn in 2012, zich laten inenten tegen HPV. Een HPV-infectie kan kanker aan de baarmoederhals, de mond- en keelholte, de penis, de anus, de vagina en de schaamlippen veroorzaken. 

Geen enkele seksueel overdraagbare aandoening komt zo vaak voor als HPV-infecties, meldt het RIVM: 80 tot 90 procent van de volwassenen komt ermee in aanraking. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Dan is het mogelijk dat er (een voorstadium van) kanker ontstaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.