Vogeltelling. ‘Dat juist de merel het zo moeilijk heeft, zegt iets’

Nieuws
Bij de Nationale Tuinvogeltelling die dit weekend wordt gehouden, is het spannend hoe hoog de merel eindigt. De merelpopulatie is sinds 2016 met een derde afgenomen.
André Zwartbol
zaterdag 29 januari 2022 om 03:22 aangepast 07:52
De merel is een ideale vogel om te onderzoeken.
De merel is een ideale vogel om te onderzoeken. beeld istock

Nijmegen

Het usutu-virus dat tussen 2016 en 2020 dodelijk toesloeg, is een belangrijke reden waarom de populatie afnam, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. 

Er wordt een groot publieksonderzoek gedaan. Onder het motto ‘Wat eet een merel’ wordt burgers onder andere gevraagd iedere dag in hun tuin te kijken hoeveel merels ze zien en op te schrijven wat ze eten. Dat kan in de eigen achtertuin, maar ook in het plantsoen van de gemeente.

Hay Wijnhoven, die jarenlang onderzoek naar de merel deed en er twee boeken over schreef, zegt dat de merel ‘een ideale vogel is om te onderzoeken. Echt een proefkonijn en ook nog eens territoriaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.