Coronaspecialist Maarten Keulemans journalist van het jaar: ‘Hij draagt onvermoeibaar feiten aan’

Nieuws
Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant is uitgeroepen tot journalist van het jaar 2021. Hij krijgt de prijs voor zijn ‘onvermoeibare verslaggeving over de corona-epidemie’.
Aaldert van Soest
vrijdag 28 januari 2022 om 16:26
Maarten Keulemans
Maarten Keulemans beeld Duco de Vries

Amsterdam

De prijs is een initiatief van Villamedia, dat onderdeel is van de NVJ, de beroepsvereniging van journalisten in Nederland. Keulemans was twee jaar geleden de eerste verslaggever in Nederland die schreef over het huidige coronavirus. ‘Hij draagt onvermoeibaar feiten aan en weet die helder te duiden’, schrijft de jury. ‘Ook schuwt hij niet om aan te geven waar zijn twijfel zit, komt terug op eerdere conclusies als het nodig is, en gaat met iedereen het gesprek aan.’

Keulemans is niet alleen actief als schrijver in de krant, hij mengt zich ook in debatten en plaatst regelmatig ‘draadjes’ met uitleg op Twitter. Zijn drijfveer daarbij is daarbij altijd wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.

Afbeelding

‘Bijlmervliegramp gaf ook zelfbewustzijn’

Het is terecht dat er nog steeds veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp, vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’, Kuipers (nog) niet bezorgd

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.