Laboratoria kunnen vraag naar testen niet bijhouden: GGD roept hulp commerciëlen in

Nieuws
Wie deze week een afspraak wil maken voor een coronatest bij de GGD kan vaak niet meteen terecht. Dit komt doordat de laboratoria die de tests verwerken aan hun maximale analysecapaciteit zitten: 150.000 PCR-testen per dag.
Charlotte Huisman / vk
dinsdag 25 januari 2022 om 03:21 aangepast 07:00
Medewerkers van Defensie worden bij een GGD testlocatie ingezet om te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus.
Medewerkers van Defensie worden bij een GGD testlocatie ingezet om te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus. beeld anp / Vincent Jannink

Utrecht

De afgelopen week hebben de GGD’en ruim 950.000 coronatesten afgenomen, een nieuw weekrecord. Maar omdat de laboratoriumcapaciteit gelimiteerd is, kunnen de GGD’en niet verder opschalen dan tot 150.000 testen per dag, aldus de GGD-koepelorganisatie GGD GHOR. ‘Mensen die een testafspraak willen maken, zullen daarom geduld moeten hebben’, aldus een woordvoerder. Later deze week gaan ook commerciële testaanbieders testen afnemen, maar tot die tijd kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten.

Door de omikronvariant loopt het aantal besmettingen snel op en is de behoefte aan testen ongekend hoog. Rond 11.00 uur maandagochtend was het afsprakennummer al 390.000 keer gebeld. Vorige week op datzelfde tijdstip waren dat er tachtigduiz..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis.

Afbeelding

De SGP heeft schijt aan de schepping, zegt Johan Vollenbroek. ‘Blind voor de natuur’

Milieuactivist Johan Vollenbroek heeft haast, want hij heeft een missie: de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. ‘Het gaat mij om het herstel van de natuur en een gezond leefklimaat.’

Afbeelding

door het plezier van onze kinderen tijdens een fotoshoot. Foto: Erica van Leeuwen

Afbeelding

CHE en Driestar gaan samen met middelbare scholen docenten opleiden

In 2030 moet iedereen die docent wil worden het vak voor een groot deel op die school zelf leren. Twee christelijke hogescholen gaan daarom nu al met tien scholen samenwerken bij het opleiden van docenten.

Afbeelding

‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. ‘Dit mogen we nooit als normaal gaan zien.’