David Bennett kreeg een varkenshart. Zo kijken christelijke ethici aan tegen xenotransplantatie
Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd een genetisch aangepast hart van een varken in een mens te transplanteren. Of het een succes is, moet nog blijken. Wat vinden christelijke ethici van deze ontwikkeling? ‘Halen we zo geen virussen van dieren binnen bij mensen?’
-
Hans-Lukas Zuurman aangepast 20 januari 2022 17:49

Het te transplanteren genetisch aangepaste varkenshart in beeld. In Nederland is het gebruik van een dierlijk orgaan in mensen, nog niet toegestaan. De openbare discussie is inmiddels wel gestart via de Donordierdialoog.
(beeld University of Maryland Medicine)Het was een wereldprimeur. Artsen aan de University of Maryland Medicine in Baltimore slaagden er vorige week in om de 57-jarige David Bennett een allerlaatste strohalm te bieden. Bennett, die lijdt aan een ongeneeslijke hartziekte, was uitbehandeld. Vanwege zijn ziekte kwam hij niet in aanmerking voor transplantatie met een regulier donorhart.
Bij wijze van experiment kreeg hij daarom een op tien punten genetisch aangepast varkenshart. Die aanpassingen waren nodig om onder meer afstoting te voorkomen. Hoogleraar chirurgie Bartley P. Griffith van de University of Maryland School of Medicine sprak na afloop van een ‘baanbrekende operatie’ die de medische wereld ‘een stap dichterbij het oplossen van de crisis met tekort aan organen’ b..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .