Alle nieuwe auto’s emissievrij in 2030, is dat haalbaar?

Achtergrond
Het is beter voor het milieu en rijdt goedkoper, maar in een keer naar Parijs kom je er nog niet mee. Hoe staat het met de elektrische auto in Nederland?
Serena Frijters / vk
dinsdag 18 januari 2022 om 03:21 aangepast 07:46
Een laadplaats langs de rijksweg A13. Om het prijsverschil met benzineauto’s te compenseren krijgen elektrische rijders een aanschafsubsidie.
Een laadplaats langs de rijksweg A13. Om het prijsverschil met benzineauto’s te compenseren krijgen elektrische rijders een aanschafsubsidie. beeld anp / Bart Maat

Amsterdam

Wordt 2022 het jaar waarin de elektrische auto doorbreekt? Op straat ziet u nog wel vooral auto’s met een uitlaat, maar nieuwkopers gaan steeds vaker voor een stekker. Alle nieuwe auto’s moeten emissievrij zijn in 2030, is het streven van de Nederlandse overheid. Is dat haalbaar?

Het aandeel stekkerauto’s in het Nederlandse wagenpark is op dit moment nog miniem te noemen. Van de bijna 9 miljoen personenauto’s in Nederland zijn er 273.000 elektrisch, en daarvan zijn er 174.000 emissievrij. Dan zijn er nog een kleine 100.000 plug-inhybride wagens, die als de accu leeg is verder kunnen op benzine.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.