Met een beetje pech zit je als gezin een maand in quarantaine: ‘Ik zit in een absurde situatie’

Achtergrond
Door de snelle verspreiding van omikron moeten veel werknemers in quarantaine en dreigt in verschillende sectoren een personeelstekort. Vooral voor jonge gezinnen zijn de strikte quarantaineregels soms zeer ingrijpend: met een beetje pech moeten zij weken tot ruim een maand verplicht thuis blijven.
Hessel von Pieckartz / vk
vrijdag 14 januari 2022 om 22:19
Een gezin in thuisquarantaine.
Een gezin in thuisquarantaine. beeld Arie Kievit
Coronavirus

Amsterdam

Dertig dagen kon Gert-Jan Kok (46) vorige maand niet naar buiten. Van zijn vier kinderen was de eerste nog maar net klachtenvrij of het tweede kind testte alweer positief. Eén voor één staken de gezinsleden elkaar aan en schoof de finish van hun quarantaine een stukje verder. Het gezin zag de feestdagen in het water vallen en Kok kon wekenlang niet naar zijn werk in de gehandicaptenzorg. ‘Dat voelt ontzettend vervelend, je wilt er voor die mensen zijn, maar het kan simpelweg niet.’ 

Meer gezinnen dreigen Kok te volgen nu door de omikrongolf steeds meer mensen corona oplopen. De gevolgen kunnen groot zijn: als veel mensen langdurig thuiszitten, kunnen personeelstekorten ontstaan in verschillende sectoren, zoals het onderwijs en de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.