Kabinet versoepelt ondanks recordaantal besmettingen: ‘Alles langer dichthouden beschadigt onze gezondheid ook’

Nieuws
Onder grote maatschappelijke druk zet het kabinet vanaf zaterdag de eerste stapjes uit de lockdown. Ondanks het grote aantal besmettingen gaan het onderwijs, winkels, kappers en cultuur weer open. ‘Alles nog langer dichthouden, beschadigt onze gezondheid óók.’
vrijdag 14 januari 2022 om 22:08 aangepast 11:55
 Premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie. Het kabinet gaat de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport versoepelen.
Premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie. Het kabinet gaat de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport versoepelen. beeld anp / sem van der wal
Coronavirus

Den Haag

Op de dag dat wéér een recordaantal besmettingen werd genoteerd – meer dan 35.000 – kwam het kabinet juist met versoepelingen. Niet omdat het zo goed gaat met de coronapandemie, legde de kersverse coronaminister Ernst Kuipers vrijdag uit, maar omdat het zo slécht gaat met de verdere gezondheid van Nederlanders. Binnen en buiten sporten kan daarom vanaf vandaag weer, want ‘we moeten bewegen om gezond te blijven’. 

En omdat ‘jongeren het nodig hebben elkaar op school te zien’ wordt op het mbo, hbo en universiteiten vanaf maandag weer fysiek lesgegeven. ‘Alles nog langer dichthouden, beschadigt onze gezondheid óók.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.