Aantal zelfdodingen onder 30-minners steeg vorig jaar fors. ‘Kijk niet alleen naar de bezetting op de ic’

Nieuws
Ruim driehonderd jongeren tot 30 jaar maakten vorig jaar een eind aan hun leven. Dat is vijftien procent meer dan het gemiddelde in eerdere jaren.
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 14 januari 2022 om 17:40 aangepast 20:07
De toename van het aantal zelfdodingen was vorig jaar met name onder mannen tussen de 20 en 30 jaar.
De toename van het aantal zelfdodingen was vorig jaar met name onder mannen tussen de 20 en 30 jaar. beeld istock

Dat maakte de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) vrijdag bekend. De toename van het aantal zelfdodingen was met name onder mannen tussen de 20 en 30 jaar, bevestigt commissievoorzitter en hoofdonderzoeker bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie Renske Gilissen. ‘Over het totaal bezien is het aantal zelfdodingen sinds 2013 stabiel gebleven met gemiddeld vijf per dag, maar met ruim driehonderd zelfdodingen in 2021 onder jongvolwassenen zitten we boven het gemiddelde. Wij schrikken hiervan.’ 

Het aantal zelfdodingen in deze groep schommelde de laatste jaren rond de 265 per jaar. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.