Opeens dééd de functie ertoe, minister van Eredienst. Een reconstructie

Achtergrond
In het begin van de coronacrisis werd in Den Haag een eeuwenoude functie afgestoft: de minister van Eredienst. Ferd Grapperhaus ontpopte zich als hoeder van de godsdienstvrijheid. Een reconstructie. ‘De scheiding kerk-staat betekent dat die twee onafhankelijk zijn, niet dat je elkaar links moet laten liggen. Dat begreep hij.’
vrijdag 14 januari 2022 om 11:04 aangepast 11:16
Grapperhaus kon ‘op prettige wijze’ adviezen en besluiten uit Den Haag vertalen naar de kerken, zeggen religieuze leiders. Maar tegelijk week hij geen millimeter van het kabinetsbeleid.
Grapperhaus kon ‘op prettige wijze’ adviezen en besluiten uit Den Haag vertalen naar de kerken, zeggen religieuze leiders. Maar tegelijk week hij geen millimeter van het kabinetsbeleid. beeld Heina Dokter

SGP-leider Kees van der Staaij weet het nog heel precies: het was 15 maart 2020, een zondag, zijn vrouw was die dag jarig. De parlementariër zat thuis, net als de rest van Nederland, toen ’s ochtends op zijn telefoon een spraakbericht binnenkwam. De afzender: Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Op zondag, weten zijn collega-politici, stoor je Van der Staaij alleen met noodgevallen die écht niet tot maandag kunnen wachten. Dit was zo’n geval. ‘Ik weet dat het de Dag des Heeren is’, begon Grapperhaus zijn spraakmemo, ‘maar ik zou heel graag in contact komen met vertegenwoordigers van kerken om te bespreken wat ons te doen staat.’ Hetzelfde bericht had hij aan CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers gestuurd, vervolgde de min..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.

Afbeelding

Minder prikkels in steeds meer musea. 'Ik denk altijd: 'Doe normaal'. Hier hoeft dat niet'

Op het eerste gezicht lijkt het een normale, rustige avond in Museum Hilversum. Toch is het anders dan normaal tijdens de ‘prikkelarme openstelling’. Wat is dat en waarom organiseren steeds meer musea dit?