‘Kerken moeten afstand nemen van complotdenken en geweld’
Christelijke denkbeelden over goed en kwaad lijken de motivatie voor sommige extremisten, zoals de ‘fakkelende’ Max van den B.. Zijn christenen gevoelig voor radicalisering? De meesten niet, zeggen deskundigen. ‘Deze ideeën staan ver af van de bijbelse traditie.’
-
Hanke van den Broek aangepast 06:44

De coronamaatregelen leiden onder sommige groepen in de samenleving tot een groot gevoel van onderdrukking.
(beeld anp / Vincent Jannink)Utrecht
‘Ik sta hier voor liefde en vrijheid, voor licht in de duisternis!’, riep de man die vorige week met een brandende fakkel op de stoep stond van het woonhuis van minister Sigrid Kaag. Het verzet van Max van den B., een bekende coronademonstrant en complotdenker, is ten diepste niet gericht tegen wereldse politieke leiders als minister Kaag. Van den B. is namelijk overtuigd christen en ziet zijn strijd als een gevecht tegen duivelse machten achter deze werkelijkheid. In filmpjes die hij online verspreidt, stelt hij dat hij wordt aangestuurd door God. Ook onderhoudt hij banden met de politieke partij Jezus Leeft.
De intensiteit waarmee christelijke denkbeelden worden gekoppeld aan antioverheidsprotest is in Nederland relatief nieuw, s..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .