Overheid wil screening humanitaire hulpverleners niet verplichten, ondanks misstanden

Nieuws
De hulpsector wil een verplichte Verklaring omtrent gedrag (VOG) om misbruikschandalen te voorkomen. Dat blijkt uit navraag van deze krant. Maar de overheid zegt dat de sector dat zelf moet regelen.
Annegina Randewijk
zaterdag 8 januari 2022 om 03:22 aangepast 07:27
BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas denkt dat er vaak te positief naar hulporganisaties wordt gekeken. ‘Zo van: zij helpen mensen dus zullen wel goed zijn.’
BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas denkt dat er vaak te positief naar hulporganisaties wordt gekeken. ‘Zo van: zij helpen mensen dus zullen wel goed zijn.’ beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Diverse Tweede Kamerleden hebben aangegeven dat ze opheldering willen van de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. 

Toen in 2018 de seksschandalen in Haïti aan het licht kwamen, werd er groot alarm geslagen in de humanitaire hulpverleningssector. Er moest iets gebeuren om misbruik te voorkomen. Dit resulteerde in het rapport Gezamenlijk Actieplan Integriteit van een brede coalitie van ontwikkelings- en humanitaire hulporganisaties. Hierin wordt onder andere gepleit voor een sectorspecifieke VOG. 

Het voordeel van een sectorspecifieke VOG is dat het wettelijk verplicht wordt voor alle hulporganisaties (ook de kleine initiatieven) om hun nieuwe medewerkers te screenen op machts- en seksueel misbruik. Op dit m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.