Jongeren zijn het coronabeleid zat: ‘Genoeg is genoeg’

Achtergrond
Jongeren voelen zich beperkt door coronamaatregelen en zien de toekomst somber in. Zaterdagmiddag staan ze op de Dam: ze zijn het zat.
vrijdag 7 januari 2022 om 20:59
Lacey Bartels
Lacey Bartels beeld nd

Amsterdam

Met een spreekdemonstratie in hartje Amsterdam willen jongeren hun geluid laten horen. ‘Jongeren zijn het zat!’, roept de flyer. ‘We hebben genoeg van de nevenschade en destructieve gevolgen van het coronabeleid!’ Iedereen die gehoord wil worden, krijgt een kans het podium te beklimmen.

Twee jongerenorganisaties, de Bovenwijsbond en Studenten voor Open Onderwijs, maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Met name de coronapas in het onderwijs zorgt ervoor dat jongeren zich ongelukkig voelen. Sommigen hebben een problematische thuissituatie en gaan liever naar school, waar ze zich wél thuisvoelen. Die mogelijkheid valt nu weg. ‘Dat is een vorm van nevenschade die we onder de aandacht willen brengen’, zegt Lacey Barte..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De ja/ja-sticker heeft effect in Amsterdam: de hoeveelheid papierafval slinkt

Als je erg gesteld bent op je wekelijkse reclamefolders in je bus, moet je dat in Amsterdam expliciet melden op je brievenbus. Dat beleid blijkt de berg papierafval nu structureel te verkleinen.

Afbeelding

Watersnoodramp krijgt nauwelijks aandacht in voortgezet onderwijs

Het lukt middelbare scholen moeilijk de Watersnoodramp in te passen in het lesprogramma, constateert historicus Hubert Slings. Volgens hem wijzen geschiedenisdocenten en hun collega’s van aardrijkskunde naar elkaar.

Afbeelding

Mensenrechtencollege: Overheid lijkt bij demonstraties met twee maten te meten

Het demonstratierecht staat ‘ernstig onder druk’, schrijft het College voor de Rechten van de Mens. Zo lijkt de overheid volgens het instituut klimaatactivisten anders te behandelen dan demonstrerende boeren.

Afbeelding

Duizenden asielzoekers kunnen binnenkort op straat belanden, maar wie heeft daar het meeste last van?

Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.

Afbeelding

De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.

Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.