Mediahistoricus Huub Wijfjes: ‘Nieuwe omroepen hebben meer nodig dan enthousiasme’

Nieuws
Het is voor nieuwe omroepen moeilijk om hun ideeën en enthousiasme in concrete omroepprogramma’s waar te maken, stelt mediahistoricus Huub Wijfjes.
Marina de Haan
donderdag 6 januari 2022 om 19:47 aangepast 06:52
Huub Wijfjes
Huub Wijfjes beeld nd

Het is zeker niet voor het eerst dat nieuwe omroepen, zoals Ongehoord Nederland (ON) en Omroep Zwart, een plek binnen het publieke bestel proberen te bemachtigen. De Mediawet biedt die mogelijkheid. Het lukt alleen niet alle initiatieven om formeel toe te treden. ‘Aspirant-omroepen proberen met grote bombarie het bestel binnen te komen. Als ze er eenmaal zitten, zijn ze eigenlijk slecht in staat om programma’s van kwaliteit te maken’, vertelt mediahistoricus Huub Wijfjes, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam.

Wijfjes noemt het de ‘achilleshiel van nieuwe omroepen’. ‘Ze hebben een idee en een hoop enthousiasme. Ze richten zich op een groep in de samenleving die zich niet herkent in de bestaande omroepe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.