In 2021 218.000 kilometer wegberm opgeschoond

Nieuws
De zwerfafvalopruimers die gebruikmaken van de app Helemaal Groen hebben in 2021 meer dan 218.000 kilometer wegberm in Nederland opgeschoond. Met de app kun je als vrijwillig zwerfafvalopruimer laten zien in welke straten je aan het werk bent geweest. Die straten kleuren groen op de kaart. Een straat waar al dertig dagen niemand meer is geweest, verandert van groen in oranje. Daarna wordt hij bruin en na een halfjaar is de straat weer wit, net als een nooit bezochte straat.
Petra Noordhuis
donderdag 30 december 2021 om 03:21

Geesteren

Helemaal Groen begon in april 2019 met zeven deelnemers, nu staat de teller op bijna 7800 deelnemers verspreid over het land. In 2021 kwamen er 5200 deelnemers bij. Op app.helemaalgroen.nl kun je zien in welke gemeenten deelnemers actief zijn. De bedenker van de app is Jaap de Boer, een gepensioneerd dierenarts uit Geesteren, een dorp in de gemeente Berkelland. ‘De gemeente Berkelland heeft 43.800 inwoners. 1 procent van alle inwoners, 434 mensen, is betrokken bij Helemaal Groen’, vertelt De Boer. ‘Deze mensen zijn verantwoordelijk voor 23.000 opgeschoonde kilometers; vijftig kilometer per deelnemer. Er zit zoveel kracht in het individu. De kunst is die te activeren en te faciliteren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.