In 2021 218.000 kilometer wegberm opgeschoond

Nieuws
De zwerfafvalopruimers die gebruikmaken van de app Helemaal Groen hebben in 2021 meer dan 218.000 kilometer wegberm in Nederland opgeschoond. Met de app kun je als vrijwillig zwerfafvalopruimer laten zien in welke straten je aan het werk bent geweest. Die straten kleuren groen op de kaart. Een straat waar al dertig dagen niemand meer is geweest, verandert van groen in oranje. Daarna wordt hij bruin en na een halfjaar is de straat weer wit, net als een nooit bezochte straat.
Petra Noordhuis
donderdag 30 december 2021 om 03:21

Geesteren

Helemaal Groen begon in april 2019 met zeven deelnemers, nu staat de teller op bijna 7800 deelnemers verspreid over het land. In 2021 kwamen er 5200 deelnemers bij. Op app.helemaalgroen.nl kun je zien in welke gemeenten deelnemers actief zijn. De bedenker van de app is Jaap de Boer, een gepensioneerd dierenarts uit Geesteren, een dorp in de gemeente Berkelland. ‘De gemeente Berkelland heeft 43.800 inwoners. 1 procent van alle inwoners, 434 mensen, is betrokken bij Helemaal Groen’, vertelt De Boer. ‘Deze mensen zijn verantwoordelijk voor 23.000 opgeschoonde kilometers; vijftig kilometer per deelnemer. Er zit zoveel kracht in het individu. De kunst is die te activeren en te faciliteren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.