De grenzen van mantelzorgers worden bereikt: ‘Mijn man vraagt 24 uur per dag zorg’

Nieuws
De coronacrisis zet de mantelzorg extra onder druk, merkt ook de 75-jarige mevrouw L. Vanhouten die zorgt voor haar man met niet-aangeboren hersenletsel. ‘Het is vloeken in de kerk, maar misschien moeten we toch nadenken over een algemene vaccinatieplicht.’
Hans-Lukas Zuurman
donderdag 23 december 2021 om 03:20 aangepast 08:28
Mevrouw L Vanhouten: ‘Hoelang kan ik dit nog doen? Het is best een zware kar om te trekken.’
Mevrouw L Vanhouten: ‘Hoelang kan ik dit nog doen? Het is best een zware kar om te trekken.’ beeld Jaco Klamer

Het Utrechtse echtpaar Vanhouten heeft al vijftig jaar een huwelijksverbintenis. Dat is nogal een tijd, beseft de 75-jarige mevrouw L. Vanhouten aan de telefoon. ‘We mogen niet klagen, gezien alles wat we hebben meegemaakt’, besluit ze. Sinds 1994 kreeg haar man verschillende herseninfarcten, en dat zette hun leven op zijn kop. 

Bijna de helft van de mantelzorgers heeft geregeld het gevoel de zorg voor hun naaste niet meer aan te kunnen. Lees het nieuwsbericht onderaan dit interview.

Van het ene op het andere moment werd Vanhouten mantelzorger. Een paar jaar later werd het een dubbelrol, toen hun inmiddels 50-jarige dochter posttraumatische dystrofie overhield aan een ongeval. De spierziekte beïnvloedt tot op de dag van vandaag haar leven,..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.