Kan die boostercampagne niet wat sneller? Drie manieren om sneller en efficiënter te prikken

Achtergrond
Nu Nederland liefst zo gauw mogelijk weer uit de lockdown wil, is het zaak om zo veel mogelijk tempo te maken met de boostercampagne. De GGD’en zetten deze week een miljoen prikken, maar is dat genoeg? Drie manieren om het boosteren sneller en efficiënter te organiseren.
Michiel van der Geest en Charlotte Huisman / vk
dinsdag 21 december 2021 om 03:21 aangepast 07:00
Een GGD-medewerker plakt een pleister na het geven van een boosterprik in een vaccinatielocatie in Leiden.
Een GGD-medewerker plakt een pleister na het geven van een boosterprik in een vaccinatielocatie in Leiden. beeld anp / Marco de Swart

1. Schaf de 15-minutenregel af

Elke gevaccineerde kent het ritueel. Prik halen, doorlopen naar een plastic stoel, selfie maken, scrollen op de telefoon, en na een kwartier naar de uitgang. Dat wachtkwartier (geadviseerd door het Europees Geneesmiddelenbureau en de WHO) dient om in de gaten te houden of er direct na de prik geen ernstige bijwerkingen optreden. Het heftigste bijeffect – een anafylactische shock, die zich uit in een combinatie van benauwdheid, lage bloeddruk, versnelde hartslag en soms verminderd bewustzijn – is in Nederland pas 88 keer bij bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Oftewel: op elke miljoen vaccinaties komt de bijwerking drie keer voor. En 999.997 keer niet. H..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.